Sağlıklı bir yaşam için akşamları çok geç olmadan yatmak ve tam karanlıkta 7-8 saat uyku olmazsa olmaz. Maalesef ki günümüz koşullarındaki yoğun stres, uzun çalışma saatleri, tempolu iş hayatı ve özel hayatımızdaki sorunlar bizi uykuya dalmakta zorlanmamıza hatta uykusuz kalmamıza sebep olabiliyor. Peki ‘yetersiz melatonin üretimi’ de bizi uykusuz bırakabilir mi?
Melatonin insan vücudunda beyinde bulunan epifiz bezi tarafından üretilen ve birçok sistemle ilişkisi olan önemli bir hormondur. En yaygın olarak bilinen etkisi uyku-uyanıklık döngüsü ile olan ilişkisi olsa bile, insan vücudu için birçok yarar sağlar.
- Deriyi güneş ışınlarının zararlı radyasyonuna karşı korur.
- Önemli bir antioksidan olmasıyla hücrelerin hasar görmesini engeller.
- Stresin, bağışıklık sistemi üzerindeki baskısını azaltır. Enfeksiyon ve bağışıklık sistemi hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Göz sağlığı için oldukça önemlidir.
- Özellikle meme ve kolon kanserine karşı koruyucu etkileri olduğuna dair araştırmalar yapılmıştır.
- Kaygı bozukluğu, anksiyete gibi durumlarda kullanılan bazı grup ilaçların doz azaltımında görülen belirtilerin azalmasına yardımcıdır.
- Kalp damar sistemi üzerinde koruyucu etkisi vardır.
Melatonin düzeyinin düşük olması başta uyku bozukluğuna yol açarken; depresyon, çarpıntı, halsizlik libido düşüklüğü gibi birçok soruna da kapı açar.
Epifiz bezinden melatonin üretilmesi için ortamın karanlık olması gerekir. Hava aydınlıkken üretimi minimum düzeylere inerken, hava karardığında üretimi artmaya başlar ve özellikle 02.00-04.00 saatleri arasında pik yapar. Gece melatonin salgılanan saatlerde televizyon izlemek, cep telefonu ile vakit geçirmek, ışığa ve özellikle mavi ışığa maruz kalmak özellikle uyku kalitesini ve vücudun hastalıklara karşı direncini düşüren etkenlerdir.
Melatonin takviyesi bir hekim tarafından verilmeli ve hekim gözetiminde kullanılmalıdır.