Laktoz intoleransı, vücutta laktoz adı verilen süt şekerinin sindiriminde görevli olan laktaz enzim yetersizliğinden dolayı ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Laktoz intoleransı, genellikle yetişkinlerde görülür ve süt ve süt ürünlerinin tüketiminden sonra ortaya çıkan belirtileri içerir.
Genelde süte göre daha az laktoz bulunduran yoğurt ve bazı peynir çeşitleri sorun yaratmamasına rağmen süt tüketen bireylerde bazı belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Bazı durumlarda ise diğer süt ürünlerine olan reaksiyonlarda gözlemlenebilir. Bu durumda; laktozsuz süt, laktozsuz yoğurt ve laktozsuz peynir seçenekleri değerlendirilip, beslenmenize eklemeyebilirsiniz.
Bu durumda önemli olan vücudunuzu gözlemleyebilmeniz durumunda süt ve süt ürünleri tüketimi sonrası laktoz intoleransı belirtileri genel hatlarıyla şunlardır:
- Karında şişkinlik ve rahatsızlık
- Kabızlık veya ishal
- Karında gaz
- Göğüste ağrı
- Kusma
Peki Laktoz İntoleransı Olanlar Hangi Süt Ve Süt Ürünlerini Tercih Etmeli?
Öncelikle ilk tercihimiz kolay ulaşılabilir olmasından dolayı ‘’Laktozsuz’’ ibaresi olan süt,peynir ve yoğurt olabilir. Bunun yanı sıra badem sütü, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel sütleri veya olgunlaşmış peynirleri de tercih edebilirsiniz. Fakat unutmamalısınız ki evde yaptığınız yoğurtlar ve peynirler LAKTOZSUZ DEĞİLDİR.