Kenevir Nedir?

          Kenevir son yıllarda en çok araştırma yapılan bitkilerden biri haline gelerek, tüm dünyadaki bilim camiasının dikkatinin odak noktası olmuştur. Kendir, çedene gibi faklı isimlerle de anılır. Ekvatordan kutuplara kadar çok geniş bir alan içerisinde yetişebilmektedir. Kenevir tohumu dengeli bileşenleri açısından sağlıklı bir besindir.

Gelin sizinle birlikte bu dengeli bileşenleri ve kenevir tohumunun yararlarını inceleyelim.

 

Kenevir Tohumu Bileşenleri ve Sağlığa Yararları

  • Kenevir tohumu yaklaşık %35 yağ içermektedir. Doymuş yağ asitleri bakımından düşük bir profile sahip olması, tohumun kaliteli bir yağ içeriğine sahip olduğunu göstermektedir. Çoklu doymamış yağ asitleri içerir (PUFA), bu yağ asitlerinin aralarında OMEGA-3 ve OMEGA-6 gibi çeşitli esansiyel yağ asitleri bulunur.   İnsan vücudu esansiyel yağ asitlerini üretemediği için bu yağ asitlerinin dışarıdan alınması gerekir. Dolayısıyla diyete kenevir tohumunun eklenmesi dengenin sağlanmasını desteklemeye yardımcı olabilir.
  • Kenevir tohumu %25 protein oranına sahiptir. Bu oran, soya fasulyesinin içerdiği protein oranına yakındır. İnsan vücudunun sentezleyemediği ve dışardan besin yoluyla alınması gereken dokuz temel amino asitin tümüne sahip olan kenevir tohumu özellikle kalp sağlığı için yararları olan arginin aminoasidi bakımından zengindir.
  • Gluten içermediğinden dolayı Çölyak hastalığına sahip kişiler için ekmek yapımında kullanılabilecek bir besin kaynağıdır.
  • Bünyesinde önemli vitamin ve minarelleri barındıran önemli bir besindir.
  • İyi bir lif kaynağıdır. Bu nedenle bağırsak sağlığına iyi gelir.

Görüldüğü üzere kenevir tohumunun vücudumuz için birçok yararı mevcuttur. Kenevir tohumundan pratik ve lezzetli tarifler yapabilir, hem sağlıkla hem de keyifle bu besinleri tüketebiliriz. Ben de sizler için kenevir tohumuyla yapılan enfes tarifler bırakıyor ve yazımı okuduğunuz için çok teşekkür ediyorum.

 

Lezzetli Bir Kahvaltı Seçeneği: Kenevirli Smoothie

Malzemeler

  • 1 su bardağı yulaf sütü
  • 8 adet fındık,
  • 1 orta boy doğranmış şeftali veya bir su bardağı doğranmış çilek,
  • 2 hurma (çekirdeksiz ve doğranmış),
  • Biraz buz,
  • 1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
  • 1 yemek kaşığı kenevir tohumu.

Hazırlanışı:

Yapımı oldukça kolay olan bu smoothie tarifinde yapmanız gereken tek şey tüm malzemeleri bir blenderde birleştirmek ve pürüzsüz olana kadar karıştırmak. İşte bu kadar, afiyet olsun.

 

Sağlıklı Bir Ara Öğün / Atıştırmalık: Kenevir Tohumlu Enerji Bombası

Malzemeler

  • 1 su bardağı hurma,
  • ½ su bardağı çiğ ceviz,
  • 2 yemek kaşığı chia tohumu,
  • 2 yemek kaşığı kenevir tohumu,
  • 1 yemek kaşığı keten tohumu,
  • 2 yemek kaşığı ham kakao,
  • 1 yemek kaşığı tarçın,
  • 2 yemek kaşığı su ve biraz deniz tuzu

 

Hazırlanışı:

Cevizlerinizi hafif kırılıncaya kadar karıştırarak başlayın. Hurmayı 10-15 dakika sıcak suda bekletin, sonrasında kabuklarını soyun ve çekirdeklerini çıkarın. Bu işlemi tamamladıktan sonra hurmayı robotta çekin. Bir kaba tüm malzemelerinizi ekleyin ve hamur oluşmaya başlayana kadar karıştırın. Onları toplar halinde yuvarlayın veya bir kalıp kullanın. Oluşturduğunuz topları bir kaba koyun ve soğutun. Afiyet olsun.