Diyetisyen Ayşe Ecem Kral
Blog Yazıları

KALP SAĞLIĞINDA ETKİLİ 10 TEMEL BESİN

Kalp,vücudumuza kanın pompalanmasından ve beynimize oksijen ve besinlerin taşınmasından sorumlu olan,vücudumuzun en önemli organlarındandır. Bu nedenle, kardiyovasküler sağlığı desteklemek ve yüksek tansiyon, kalp hastalığı ve felç gibi hastalıklardan koruyacak besin türlerini tüketmek çok önemlidir. Peki bizi bu tür hastalıklardan koruyacak besin türleri nelerdir

 1) Tam Tahıllar

Tam tahıllar, yüksek lif içeriğine sahiptir, yani LDL yi (kötü kolesterol) düşürürler ve kalp hastalığı riskini azaltabilirler. Ayrıca yapılan bazı araştırmalar yulaf,arpa, çavdar, karabuğday ve tam buğday gibi tam tahılların da felç riskini azalttığını göstermiştir.

2) Yeşil Yapraklı Sebzeler

Yeşil yapraklı sebzelerde bulunan K vitamininin sağlıklı arterleri desteklediği, damar sertliğini azalttığı ve yüksek tansiyonu azalttığı bilinmektedir. Bu nedenle, yüksek düzeyde vitamin ve mineral içeren lahana ve ıspanak gibi yiyecekler, sağlıklı bir kardiyovasküler sistemi için teşvik edicidir.

3) Avokado

Avokado, zengin kıvamı ve eşsiz tadıyla, kolesterolü düşürmek ve kalp hastalığı riskini azaltmak için temel bir besin olan tekli doymamış yağlardan ve potasyumdan zengin bir besindir.

 4) Meyveler

Enflamasyon ve oksidatif stres, kalp hastalığına katkıda bulunan mega faktörlerdir. Yapılan araştırmalar, meyvelerde bulunan antioksidanların bu faktörlerin önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir.

5) Balık

Yağlı balıklar, kan basıncını ve kolesterolü düşürmenin yanı sıra arteriyel işleyişi artırmada kritik bir rol oynayan çok sayıda omega-3 yağ asidine sahiptir .Ton balığı, sardalya,somon ve uskumru gibi balıkların düzenli olarak tüketilmesi kalp sağlığınıza  yardımcı olmanın mükemmel bir yoludur.

6) Fasulye

Trigliserit ve kötü kolesterol düzeylerini düşürmeye gelince, dirençli nişasta dostunuzdur. Dirençli nişasta fasulye ve baklagillerde bolca bulunur.Kalbiniz için doğru olanı yapabilmek için,diyetinize fasulye ve eklemeyi ihmal etmeyin.

7) Ceviz ve Badem

Ceviz; bakır, magnezyum ve manganez gibi besinlere sahiptir ve kötü kolesterolü azaltıcı etkiye sahiptir. Badem ise kalp için sağlıklı tekli doymamış yağlar ve lif içerir. Bu nedenle bu besinlerin diyetinize ölçülü bir şekilde eklenmesi kalp sağlığınız için önemlidir.

 8) Zeytinyağı

Yapılan araştırmalar, zeytinyağında yer alan antioksidanların kalp hastalığı riskini azaltabileceğini, iltihabı azaltabileceğini ve hatta kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltabileceğini de göstermektedir. Akdeniz diyetinde de bolca yer alan zeytinyağı , kalp dostu yağ türüdür.

9) Tohumlar

Keten tohumları, kenevir tohumları ve chia tohumları kan basıncını, iltihabı ve kolesterolü düşürerek kalp sağlığınızı iyileştirmeye yardımcı olabilecek vitamin ve mineralleri içermektedir.

 

 10) Bitter Çikolata

Bitter çikolataya kim hayır diyebilir ki ?  Bitter çikolata, flavonoidler gibi antioksidanlarlar içerirler ve yapılan çalışmalar koroner kalp hastalığı riskini azalttığını ve arterlerde kalsifiye plak geliştirmesini sağladığını göstermektedir. Fakat bilinmesi gereken şu ki;ölçülü miktarda çikolata tüketmek kalp sağlığınız için faydalı olabilirken aşırıya kaçılması kalori ve şeker açısından önerilmemektedir, ölçülü tüketilmelidir. (Günde 2 kare)

 

 

 

 

DİYETİSYEN AYŞE ECEM KRAL

Diğer Yazıları

Akdeniz Diyeti 101: Akdeniz Diyetinin İçeriğinde Hangi Besinler Yer Alır?

@ayseecemkral
3 sene ago

DİYETTE SÜREKLİLİK Mİ? BİR HAFTADA 10 KİLO VERME EFSANESİ Mİ?

@didemcicek
4 sene ago

Gebelikte Beslenme 101: İlk Trimester Beslenmesi (Gebelikte İlk 3 Ay Beslenme)

@ayseecemkral
3 sene ago