Diyetisyen Ayşe Ecem Kral
Blog Yazıları

HER DERDE DEVA ANTİOKSİDANLAR

Antioksidanlar Ne İşe Yarar?

Vücudumuz için daha birçok olumlu etkisini sayabilir.

 

ANTİOKSİDANLAR VE ANTİOKSİDANLARIN BULUNDUĞU BESİNLER

-A Vitamini; Göz sağlığına en iyi gelen vitaminlerden birisidir. Cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar. Kanser türlerine ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucudur.

 

-Beta-Karoten; A vitamini öncüsüdür. E ve C vitaminleriyle birlikte tüketildiğinde vücuttaki etkinliği artar. Antioksidan özelliği dışında tokluk hissini arttırarak iştahın kontrol altına alınmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır.

 

-E Vitamini; Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Saçların sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar. Tırnakların sararmasını, kırılmasını önler. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının etkilerini azaltır.

 

-C Vitamini; Vücutta depolanamadığı için dışarıdan alınması elzemdir. Demir emilimini arttırır. Yaraların çabuk iyileşmesini ve alerjilerin hafiflemesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı cilt ve güçlü saçlar için faydalıdır.

 

-Likopen; Özellikle mide ve akciğer kanserine yakalanma oranını düşürür. Kolesterol oranının düşmesini sağlayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Astım hastalığına karşı etkilidir. Vücutta oksijen kullanımını arttırır.

 

-Lutein; Göz hastalıklarına karşı koruyucudur. Işık hassasiyetini azaltır. Cilt sağlığını korumada etkilidir. Kalp krizi riskini azaltır. Vücut proteinlerini, yağlarını ve DNA’sını stresten korur. Yaşlanma karşıtıdır.

 

-Selenyum; Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan akışını arttırarak kalp hastalıkları riskini düşürür. Tiroid fonksiyonlarını düzenler. Oksidatif strese karşı vücudu savunur. Yanık ve yaraların iyileşmesini sağlar. Kanserojen maddelerin etkinliğini azaltır.

 

-Koenzim Q10; Yaşlanmayla mücadelede, kanser ve belli nörolojik hastalıklarda vücudumuza önemli avantajlar sağlar. Vücut dokularının çoğunda bulunur ve yaşlandıkça azalır. Yüksek tansiyon tedavisinde olumlu etkisi vardır.

 

Bitter Çikolata; Kakao içeriği yükseldikçe antioksidan seviyesi artar. Kan akışını düzenlemeye yardımcıdır. Kan kolesterolünün ideal seviyelere gelmesine katkı sağlayarak kalp hastalıklarından korur.

Yaban Mersini; En iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Yaşa bağlı gelişen beyin fonksiyonlarında azalma durumlarının önüne geçer.

Yeşil Çay; Cildin güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlar.

Baharatlar; Zerdeçal, kimyon, kekik, zencefil, karanfil ve tarçın gibi baharatlar da bağışıklık sisteminin koruyarak antioksidan özellik gösterir.

Diğer Yazıları

İnsülin Direnci Nedir?

@ayseecemkral
2 sene ago

LAKTOZ İNTOLERANSI NEDİR?

@ayseecemkral
2 sene ago

Polikistik Over Sendromu (PKOS) Ve Beslenme

@ayseecemkral
2 sene ago