Antioksidanlar Ne İşe Yarar?

  • Zehirli maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kan kolesterol düzeylerini düzenler.
  • Diyabet hastalığından korur.
  • İltihabı azaltır.
  • Hafızayı güçlendirmeyi sağlar.
  • Bunama riskini azaltır.
  • Cilt sağlığını destekleyicidir, yaşlanmayı geciktirir.
  • Saçları güçlendirir.
  • Sivilce tedavisini olumlu etkiler.
  • Parkinson, Alzheimer gibi nörolojik hastalıklardan vücudu korur.
  • Kanserlere karşı koruyucudur ve kanser gelişimini yavaşlatır.
  • Vücuttan ödem atılmasını destekler.
  • Beyin fonksiyonlarının sağlıkla sürdürülmesini destekler.
  • Görme yetisini güçlendirir, katarakt gelişimini önler.
  • Karaciğer fonksiyonlarını korur.
  • Böbreklere iyi gelir.
  • İdrar yolu enfeksiyonunu önler.

Vücudumuz için daha birçok olumlu etkisini sayabilir.

 

ANTİOKSİDANLAR VE ANTİOKSİDANLARIN BULUNDUĞU BESİNLER

-A Vitamini; Göz sağlığına en iyi gelen vitaminlerden birisidir. Cilt yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasına ve korunmasına yardımcı olur. Bağışıklık sisteminin korunmasını sağlar. Kanser türlerine ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucudur.

  • Süt ve süt ürünleri, yumurta, karaciğer, balık, mercimek, fasulye, erik, keçiboynuzu, enginar, kavun, mango, ananas

 

-Beta-Karoten; A vitamini öncüsüdür. E ve C vitaminleriyle birlikte tüketildiğinde vücuttaki etkinliği artar. Antioksidan özelliği dışında tokluk hissini arttırarak iştahın kontrol altına alınmasını sağlar ve metabolizmayı hızlandırır.

  • Havuç, kabak, maydanoz, pancar, bezelye, ıspanak, mango, şeftali

 

-E Vitamini; Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde oldukça etkilidir. Saçların sağlıklı ve hızlı uzamasını sağlar. Tırnakların sararmasını, kırılmasını önler. Egzama ve sedef gibi cilt hastalıklarının etkilerini azaltır.

  • Ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler, tohumlar, ayçiçeği yağı ve diğer bitkisel yağlar, ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, soğan, avokado, kepekli tahıllar, susam, soya fasulyesi, keten tohumu

 

-C Vitamini; Vücutta depolanamadığı için dışarıdan alınması elzemdir. Demir emilimini arttırır. Yaraların çabuk iyileşmesini ve alerjilerin hafiflemesini sağlar. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Sağlıklı cilt ve güçlü saçlar için faydalıdır.

  • Portakal, çilek, kiraz, ahududu, böğürtlen, üzüm, kızılcık, limon, yeşil ve kırmızı biber, kivi, mango, brokoli, kavun, karnabahar, kırmızı lahana, patlıcan, sarımsak, kuşkonmaz

 

-Likopen; Özellikle mide ve akciğer kanserine yakalanma oranını düşürür. Kolesterol oranının düşmesini sağlayarak koroner kalp hastalığı riskini azaltır. Astım hastalığına karşı etkilidir. Vücutta oksijen kullanımını arttırır.

  • Domates, karpuz, çilek, greyfurt, kayısı, nar, cennet hurması, papaya, kuşburnu, kırmızı biber, kiraz

 

-Lutein; Göz hastalıklarına karşı koruyucudur. Işık hassasiyetini azaltır. Cilt sağlığını korumada etkilidir. Kalp krizi riskini azaltır. Vücut proteinlerini, yağlarını ve DNA’sını stresten korur. Yaşlanma karşıtıdır.

  • Ispanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler, mısır, havuç, papatya, yumurta sarısı, bal kabağı, roka gibi yeşillikler

 

-Selenyum; Bağışıklık sistemini güçlendirir. Kan akışını arttırarak kalp hastalıkları riskini düşürür. Tiroid fonksiyonlarını düzenler. Oksidatif strese karşı vücudu savunur. Yanık ve yaraların iyileşmesini sağlar. Kanserojen maddelerin etkinliğini azaltır.

  • Pirinç, mısır, buğday, yulaf ve diğer tam tahıllar, fındık, kırmızı üzüm, yumurta, peynir, mantar, ay çekirdeği, baklagiller, deniz ürünleri, yağsız et, hindi, tavuk

 

-Koenzim Q10; Yaşlanmayla mücadelede, kanser ve belli nörolojik hastalıklarda vücudumuza önemli avantajlar sağlar. Vücut dokularının çoğunda bulunur ve yaşlandıkça azalır. Yüksek tansiyon tedavisinde olumlu etkisi vardır.

  • Kırmızı et, balık, yumurta, yağlı tohumlar, meyveler ve ıspanak, lahana gibi yeşil yapraklı sebzeler

 

Bitter Çikolata; Kakao içeriği yükseldikçe antioksidan seviyesi artar. Kan akışını düzenlemeye yardımcıdır. Kan kolesterolünün ideal seviyelere gelmesine katkı sağlayarak kalp hastalıklarından korur.

Yaban Mersini; En iyi antioksidan kaynaklarından biridir. Yaşa bağlı gelişen beyin fonksiyonlarında azalma durumlarının önüne geçer.

Yeşil Çay; Cildin güneşin zararlı ışınlarından korunmasını sağlar.

Baharatlar; Zerdeçal, kimyon, kekik, zencefil, karanfil ve tarçın gibi baharatlar da bağışıklık sisteminin koruyarak antioksidan özellik gösterir.