Diyetisyen Ayşe Ecem Kral
Blog Yazıları

HANGİ DİYET TÜRÜ DAHA SAĞLIKLI?

Bildiğiniz üzere, son zamanlarda çok fazla popüler diyet gündeme geliyor. Ketojenik diyet, fodmap diyeti, aralıklı oruç, çeşitli eliminasyon diyetleri gibi beslenme yöntemleri bu gündemin başlıcaları. Bunun yanı sıra farklı diyet denemeleri yapan yakınlarınız, arkadaşlarınız, akrabalarınızın, televizyonda çıkan beslenme bilimiyle alakalı bilgileri olmayan ve kendilerinden emin görünen profesyonellikten uzak bazı kimselerin ‘’Bu besinleri tüketmeyerek kilo verebilirsiniz.’’ ‘’Ekmeği kesin bak neler oluyor’’ ‘’Kesinlikle sadece 2 öğün yemelisin’’ tavsiyeleri bitmek bilmiyor. Bunları geride bırakmanız, hayal ettiğiniz sağlıklı vücuda kavuşma serüveniniz için en doğrusu olacaktır.
PEKİ DOĞRUSU NE?

Aslında her birimiz için tek bir doğru yok, her birimiz için ayrı ayrı doğrular var. Yani ‘’doğrusu’’ yok, ‘’siz’’ varsınız.
Buradan hareketle, hangi diyet türünün size uygun olduğunu tamamen sizin hayatınız ve vücudunuz söylüyor diyebiliriz. Örneğin bazı hastalıklarda bu diyetlerin bir kısmı sürdürülebilirken bazı metabolik ve alerjik rahatsızlıklar durumunda bazı diyet türleri ciddi ve kalıcı sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Yani vücudumuzu daha iyi tanımalı ve bir profesyonel ışığında kendimizi dar diyet kalıplarına sığdırmaya çalışmadan sürdürülebilir beslenmeyle ilerlemeyi amaç edinmeliyiz.
POPÜLER DİYETLERİ DENEMEK İSTİYORSAK NE YAPMALIYIZ?

Beslenmenizin etkileyeceği alerjik veya herhangi bir sağlık sorununuz yoksa bile, hazır diyet listeleri ve internette gördüğünüz, komşunuzdan ödünç aldığınız listeler size zarar verebilir hatta uzun vadede bazı hastalıkların başlamasına neden olabilir.
Öte yandan hazır diyet listeleri kısa vadede size tartıda moral verse de, yağ yerine kastan kilo kaybedebilir, uzun vadede geri dönülmesi daha zor bir durumla karşı karşıya kalabilirsiniz.
Bu bilgiler ve kendi mesleki araştırmalarım ışığında belirtmeliyim ki, Diyetisyenle çalışmanız durumunda; tahliller incelenip, anemnezinizin alınması durumunda vücudunuza, sağlığınıza, uyku düzeninize, günlük rutininize en uyumlu beslenme haritanızı birlikte oluşturabilir, sağlığa açılan yolda birlikte yürüyüp, amacınıza risk almadan sağlıklı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

DİYETİSYEN AYŞE ECEM KRAL

Diğer Yazıları

FİLTRE KAHVE SAĞLIK İÇİN YARARLI MIDIR ?

@ayseecemkral
3 sene ago

Zerdeçal ve Kurkuminin Kanıtlanmış 10 Faydası

@ayseecemkral
3 sene ago

KALP SAĞLIĞINDA ETKİLİ 10 TEMEL BESİN

@ayseecemkral
3 sene ago