Diyetisyen Ayşe Ecem Kral
Blog Yazıları

GLUTEN İNTOLERANSI NEDİR ?

Gluten intoleransı, glutenin vücudun sindirim sistemi tarafından doğru şekilde işlenememesinden kaynaklanan bir durumdur. Gluten, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein türüdür. Gluten intoleransı olan kişilerde bu proteinleri tüketmek ciddi sindirim ve hatta sindirim dışı belirtiler oluşmasına neden olabilir.

Bu belirtiler:

Bu belirtilerin ortaya çıkmasından sonra gluten içermeyen bir diyet izlenerek, belirtilerin hafifletilmesi ve hatta kaybolduğu görülmektedir

Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Çölyak hastalığı, glutenin vücutta oluşan immün yanıt sonucu oluşan bir otoimmün bir hastalıktır ve bu hastalık gluten içeren herhangi bir yiyecek tüketildiğinde ortaya çıkar. Gluten intoleransı ise, gluten içeren yiyecekler tüketildiğinde ortaya çıkan belirtilerin genellikle daha az şiddetli olmasıdır.

Bu belirtilerin ortaya çıkmasından sonra gluten içermeyen bir diyet izlenerek, belirtilerin hafifletilmesi ve hatta kaybolduğu görülmektedir.

Tanı konulduktan sonra, gluten içermeyen bir diyet uygulanması önerilir. Bu diyet, glüten içeren buğday, arpa ve çavdar içermemektedir. Ayrıca, gluten içermeyen yiyeceklerin yanı sıra başka besinlerinde içerisinde bulunan gluten maddelerini içeremeyen alternatifleri tüketmelisiniz.

Gluten intoleransı olan kişilerin, gluten içeren yiyecekleri tüketmemeleri gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu sayede, sindirim ve sindirim dışı belirtilerin önüne geçebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.

 

 

Diğer Yazıları

HER DERDE DEVA ANTİOKSİDANLAR

@ayseecemkral
2 sene ago

HANGİ DİYET TÜRÜ DAHA SAĞLIKLI?

@ayseecemkral
3 sene ago

Diyabet(Şeker Hastalığı) nedir?

@ayseecemkral
2 sene ago