Üçüncü Trimester Beslenmesi (Gebelikte Son 3 Ay Beslenme)
Hamileliğin son dönemi olan 3. Trimester bebeğinizin diğer dönemlere göre daha hızlı büyüdüğü, kilo artışınızın devam ettiği bir dönemdir. Bebeğinizin büyümesiyle vücudunuz daha da değişecek artık gözle görünürden daha büyük bir göbeğiniz olacak ve son günleri saydığınız bir dönem sonuna geleceksiniz.
Bu trimesterde, 2. Trimesterde olan kabızlık gibi şikayetleriniz devam edebilir ve yenileriyle de karşılaşabilirsiniz. Karşılaşabileceğiniz sorunlar ve çözüm önerileri için okumaya devam edin.
Mide yanması olabilir
Gebeliğin son aylarında bebeğin annenin sindirim organları üzerinde baskıda bulunması mide yanmasına sebep olabilir. Bu durum çoğu gebelikte karşılaşılan ve doğum sonrası 1-7. haftada normalde dönen bir durumdur.
Mide yanmasını hafifletmek için:
- Az az sık sık öğün yapın
- Çok yağlı ve soslu besinlerden uzak durun
- Çay, kahve, kakao gibi kafeinli içecekleri tüketmekten kaçının
- Yemeklerden sonra hafif yürüyüşler yapın
- Yemek yedikten hemen sonra değil de en az 2 saat sonra uyuyun
- Uyurken başınızı yüksekte tutun ve rahat elbiseler tercih edin
- Doktorunuza danışmadan antiasit gibi ilaçları kullanmayın.
Besin zehirlenmelerine dikkat edilmelidir
Hamile kadınlar besin zehirlenmesi açısından daha fazla risk altındadır. Çiğ ya da az pişmiş et ve ürünleri, pişirme ile dondurup çözdürme işlemleri tekrarından kaynaklı oluşabilecek Listeria üreme riski nedeniyle bu besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Salmonella üretmesi riski nedeniyle hamilelik süresince çiğ yumurta içeren besinler tüketilmemelidir.
Vücudunuz ödem tutabilir
Gebeliğin son üç ayında görülen ödem doğal bir olaydır. Bebeğin büyümesiyle hem taşıdığınız ağırlık artacak hem de artan kan hacminiz ödem tutmanıza sebep olacaktır. Ödem için verilebilecek en iyi tavsiye içtiğiniz su miktarını arttırmaktır. Ananas, kivi, çilek gibi mevsimine uygun meyveleri beslenmenize ekleyebilirsiniz. Turşu, salamura gibi tuz içeriği yüksek besinlerden bu dönemde uzak durmak sizin için daha iyi olacaktır.
İdrar çıkışınız artabilir
Bebeğin büyümeye devam etmesi annenin idrar kesesindeki baskıyı arttıracaktır, bunun sonucu olarak idrar sıklığı artacaktır. İdrar sıklığının artması ile yapılan en büyük hata suyun kısıtlanmasıdır. Hamileliğin her sürecinde bol su içmek anne ve bebek sağlığı için oldukça değerlidir. Ödem, kabızlık, idrar yolu enfeksiyonu gibi şikayetlerin çözülmesi için su olmazsa olmazdır. Bu süreçte suyu kısıtlamamalısınız, daha bol kıyafetler giyerek kendinizi daha rahat hissedebilirsiniz.
Protein daha da önem kazanır
Proteinler vücudun temel yapı taşlarını oluşturur. Bebeğin gelişimi, annenin sağlığı için özellikle bu dönemde protein daha da önem kazanır. Özellikle hamileliğin son 3 ayında bebek hızla büyüdüğü için proteine olan gereksinim daha da artar. Bilindiği üzere en iyi protein kaynakları hayvansal gıdalardır. Süt, yoğurt, peynir, yumurta, et, tavuk, balık en iyi hayvansal kaynaklardır ve bunların yanında kuru baklagiller ile tam tahıllı besinlerin de protein içeriği yüksektir.
Her gün kahvaltıda 1 yumurta ve 2 dilim peynir tüketmek, öğle veya akşam yemeğinde 1 porsiyon etli yemek veya 150g ızgara et-tavuk-balık-hindi veya 1 tabak kurubaklagil yemeği ile günde 3 porsiyon süt, yoğurt tüketmek nu dönemdeki protein ihtiyacını karşılamak için yeterlidir.
Kilo almaktan korkmayın
Hamilelik uzun ve zorlayıcı bir süreç olabilir. Bu dönemde duygu durumunuz, vücudunuzun şekli değişebilir. Unutmayın ki bunların hepsi normaldir. Çoğu hamile kadının endişe duyduğu bir konu da kilo almaktır.
Etrafınızdan duyduğunuz veya sosyal mecralardan okuduğunuz “hamilelikte hiç kilo almadım, sadece 1 kilo alarak hamilelik geçirdim” gibi sağlıktan ve bilimden çok uzak olan bu önerilere kulağınızı lütfen kapatın. Bu süreçte elbette kilo almalısınız, bu bebeğinizin sağlıklı doğması için ve sonrasında sağlıklı bir emziklilik dönemi için olması gereken bir durumdur. Doktor ve diyetisyeniniz ile ne kadar kilo almanız gerektiğini, nasıl beslenerek daha sağlıklı bir doğum ve bebek dünyaya getirebileceğinizi konuşup bu süreci çok daha rahat geçirebilirsiniz.
Unutmayın ki hamileliğinize tekrar geri dönemeyeceksiniz ama ideal kilonuza geri dönmek sandığınız kadar zor değil.