Gluten intoleransı, glutenin vücudun sindirim sistemi tarafından doğru şekilde işlenememesinden kaynaklanan bir durumdur. Gluten, buğday, arpa ve çavdarın içinde bulunan bir protein türüdür. Gluten intoleransı olan kişilerde bu proteinleri tüketmek ciddi sindirim ve hatta sindirim dışı belirtiler oluşmasına neden olabilir.

Bu belirtiler:

  • Karın ağrısı,ishal,gaz
  • Yorgunluk,zihin bulanıklığı
  • depresyon
  • Karında şişkinlik ve rahatsızlık
  • Eklemlerde ve kaslarda ağrılar

Bu belirtilerin ortaya çıkmasından sonra gluten içermeyen bir diyet izlenerek, belirtilerin hafifletilmesi ve hatta kaybolduğu görülmektedir

Gluten intoleransı, çölyak hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Çölyak hastalığı, glutenin vücutta oluşan immün yanıt sonucu oluşan bir otoimmün bir hastalıktır ve bu hastalık gluten içeren herhangi bir yiyecek tüketildiğinde ortaya çıkar. Gluten intoleransı ise, gluten içeren yiyecekler tüketildiğinde ortaya çıkan belirtilerin genellikle daha az şiddetli olmasıdır.

Bu belirtilerin ortaya çıkmasından sonra gluten içermeyen bir diyet izlenerek, belirtilerin hafifletilmesi ve hatta kaybolduğu görülmektedir.

Tanı konulduktan sonra, gluten içermeyen bir diyet uygulanması önerilir. Bu diyet, glüten içeren buğday, arpa ve çavdar içermemektedir. Ayrıca, gluten içermeyen yiyeceklerin yanı sıra başka besinlerinde içerisinde bulunan gluten maddelerini içeremeyen alternatifleri tüketmelisiniz.

Gluten intoleransı olan kişilerin, gluten içeren yiyecekleri tüketmemeleri gerektiğini unutmamak önemlidir. Bu sayede, sindirim ve sindirim dışı belirtilerin önüne geçebilir ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz.