İlk Trimester Beslenmesi (Gebelikte İlk 3 Ay Beslenme)

Bu yazıya denk gelip; okumaya karar verdiyseniz;Büyük ihtimalle hamileliğinizi yeni öğrendiniz ve endişeyle nasıl beslenmeniz gerektiğini düşünüyorsunuzdur.

Öncelikle bu haberden dolayı sizi tebrik ediyorum; Kimine göre uzun, kimine göre hızlı geçecek olan bu heyecanlı sürece hoş geldiniz. Şimdi endişelerinizden arının ve yazının devamını okuyup kendinizi daha rahat hissetmeye hazırlanın.

 Gebeliğin ilk ayında annenin sürdüreceği beslenme alışkanlıkları, bebeğin de hayat boyu sağlık durumunun temellerinin atılması; sağlıklı bir bebeğin,sağlıklı bir yetişkin olma sürecinin ilk adımının atılmasını sağlar.

Anne hem gebeliğini rahat ve sağlıklı geçirmek için hem de bebeği için bu sürece dikkatli başlamalıdır.

Mide Bulantınız Olabilir

Gebeliğin ilk 3 ayını oluşturan bu dönemde, annenin yaşadığı hormonal değişiklikler çok karşılaştığımız mide bulantısı ile bizleri karşı karşıya getiriyor.

Gebeliğin ilk trimesterında rastlanan mide bulantılarını sabah kalkar kalkmaz mide suyunu emmeye yardımcı olacak; kıtır ekmek, galeta, leblebi, ekmek gibi midenizi rahatlatacak besinleri kalkar kalkmaz atıştırarak engelleyebilirsiniz.

Asitli içecekler ve meyve suları midede yanmaya yol açması sebebiyle uzak durmalıyız. Sıvı ihtiyacınızı karşılamak adına suyu yemekle birlikte değil, ara öğünlerde içmeye özen gösterin.Sıvı ihtiyacınızı karşılamak için günlük 7-8 su bardağı su tüketmeyi ihmal etmeyin.

Çiğ sebze ve meyveler mideyi yavaş terk edeceğinden mide bulantısının yoğun olduğu dönemlerde uzak durmayı tercih edebilirsiniz. Protein alımını yetersiz bırakmamak en önemlisi; peynir, tuzlu ayran, cacık, yoğurt gibi besinleri gün içerisinde öğünlerinize eklemeyi unutmayın.

Yediğiniz Miktar Kadar Hangi Besinleri Tercih Ettiğiniz  Önemli

İlk üç aylık dönemde bebek tüm enerji ihtiyacını anneden karşılayacağı için annenin günlük tüketmesi gereken enerji miktarını arttırmamıza gerek yok. Fakat anne önceden düzensiz ve dengesiz besleniyorsa; buna devam edebileceği anlamına gelmiyor.

Annenin günlük olarak en az bir öğününde; kırmızı et, balık, kurubaklagil gibi bir protein kaynağını; günlük 3 bardak süt veya yoğurdu; günlük 5-6 porsiyon kadar sebze ve meyve tüketimini tamamlanması ve karbonhidrat olarak; kepekli ürünler değil tam buğday ekmeği, tam tahıl ekmeği, çavdar ekmeği gibi vitamin ve mineral içeriği yüksek ekmek türleri tüketmesi önerilir.

Günlük 6-8 porsiyon kadar karbonhidrat grubu tüketmelerinde bir sakınca görülmüyor.Özellikle mide bulantısının yoğun olduğu dönemler bu porsiyon miktarları da değişebiliyor.

(1 porsiyon=1 dilim ekmek=1 kase çorba=3 adet galeta=2 adet kıtır ekmek=3 yemek kaşığı bulgur pilavı=1/4 yufka=1 orta boy patates=1/4 simit=2 yemek kaşığı leblebi=3 yemek kaşığı yulaf ezmesi).

 Bu dönemde vitamin ve mineral yönünden daha zengin, yağ kalitesi bakımından verimli kaynaklara sahip; fındık, ceviz, badem gibi besinlere beslenmelerinde yer vermelidirler.

 Folik Asit Kullanımı Önemli

Gebeliğin özellikle ilk 28 günü folik asit büyük öneme sahiptir. Folik asit annenin kan volümünü artırmak ve bebeğin nöral tüp deformasyonlarını engellemek için gereklidir. Sadece besinler bu dönemde ki artan ihtiyacı karşılayamaz. Bu yüzden hamile kalmayı planlayan anne adayları 3 ay önceden folik asit kullanımına başlamalı ve hamileliğin ilk 3 ayına kadar devam etmeli.

Bitki Çaylarından Uzak Durun

Bu süreçte anne adayının rahatlamak için tükettiği bitki çayları düşük riskini arttırıyor.Bu yüzden tüketimi önerilmez. Özellikle; rezene, zerdeçal, civanperçemi, mine çiçeği, ada çayı, barut ağacı kabuğu, sinameki ve yeşil çay tüketmek bu dönemde sakıncalı olabilir.

Zerdeçal hamilelikte rahim hareketlerini artırarak, ada çayı kadınsal hormonları artırarak ve yeşil çay tansiyonu yükselterek/düşürerek düşük yapmaya neden olabilir.

Kafein Alımını Kısıtlayın

Annenin aşırı kafein tüketimi, bebeğin kemik yoğunluğu ve kalsiyum içeriği üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. Annenin yüksek dozda kafein alması birçok mineralin emilimini engellemekte ve kansızlık riskini arttırmaktadır.

Kafein denildiğinde aklımıza ilk kahve geliyor olsa da aslında kakao, çikolata, gazlı içecekler, siyah ve yeşil çayda da kafein denildiğinde aklınıza gelmemeli. Bu nedenle günde maksimum 3-4 bardak açık ve limon ilaveli çay ile kafein alımınızı sınırlamaya çalışmalısınız. Kahve tüketimi ise günde 1 fincan olmalıdır.

İlk Trimesterda Kilo Vermek Normal Mi?

Hamileliğin ilk 3 ayında kilo kaybı görülebilir. Bazı hamilelikte aşırı mide bulantısı dolayısıyla bu yan etkiyi görsek de; bebek ve doğum için risk taşıyacak durumları kontrol altına almak için hazırlanan beslenme programları da eğer anne öncesinde düzensiz ve dengesiz besleniyorsa; beslenmenin düzeltilmesi durumunda yine kilo kaybı gözlemleyebiliyoruz.

Bunun yanı sıra 1. trimesterda yani gebeliğin 13. haftasına kadar olan dönemde yaklaşık olarak 2,5-3 kiloalmak da gayet normaldir. Fakat ilk trimesterda fazla kilo artışı gözlemlediğimiz durumlar gestasyonel diyabet riskini arttırıyor.

 

Doktor Kontrollerinizi İhmal Etmeyin

Hamilelik sürecinde doktor kontrolü devamlılığınız oldukça önemli. Böylelikle doktorunuz bu süreçteki gidişatla ilgili sizi bilgilendirirken her konudaki riskleri değerlendirip, bu riskleri ortadan kaldırmaya çalışacaktır.

 Beslenmenizle İlgili Endişeleriniz Varsa Diyetisyeninize Danışın

Diyetisyen genel olarak bilindiği gibi sadece kilo vermeniz için çalışan diyet ,detoks uygulayan kişiler DEĞİL; Sağlıklı beslenme için yoldaşınız, sağlıklı olma durumunuzu desteklemek için size yardımcı olacak meslek grubuna meshup olan kişilerdir.

Gebelik beslenmesi danışmalıklarıyla daha rahat bir hamilelik geçirebilir; sağlıklı öğün düzenlemeleri ile almanız gereken kiloyu sağlıklı olarak kazanmayı ve gebelikteki yeme farkındalığı ile bebeğinizin büyümesini gözlemleyebilirsiniz.

 

 

DİYETİSYEN AYŞE ECEM KRAL